Sidor

måndag 24 oktober 2011

Berst dagbok


Hallå där era bokfantaster! Jag tänkte att jag skulle skriva om en bok som jag har läst som Niklas tipsade mig om! Den heter Berts dagbok, författare är Anders Jacobsson och Sören Olsson. Boken handlar om:

Treb Walker alias Bert Ljung gör någonting som är absolut förbjudet för killar han skriver dagbok. Det är livsfarligt, tänk om klassens starkaste kille klimpen får reda på det! Då vet snart hela världen att treb älskar en tjej, är förföljd av en bautabacill, gör vetenskapliga experiment tillsammans med åke, tjuvstrumpar i hemlighet och att Treb bara är ett täcknamn...

Bra va?

Jag kanske också skulle ta och berätta vad huvudpersonerna heter! Det är Bert, Åke, Torlief, Klimpen, Rebecka, Nadja, Roffe, Ragge, Reinhold, Fredrik, Madelenae och Svea.

Miljön i boken är stadsmiljö och språket är ju såklart svenska.

Oj jag höll på att glömma jag kanske skulle berätta om författarna också

Anders Jacobsson: Han bodde i Linköping. Under 1980 arbetade han som lärarassistent vid en skola i Karlskrona, då en kollega sa att han skulle skriva en barnbok och då tänkte Anders det ska jag med göra. Han läste in en liten bit på sitt hemmastudio och skickade i väg det till lokalradions program ”Allemansradion”

Jacob Olsson: Tyckte om som barn att rita och att hitta på olika äventyr. Han ville bli popstjärna, och började spela elbas i popband och startade ett skivbolag när han var 18 år. Han började också att arbeta med teater och snart ville han bli skådespelare. När han gjorde det så flyttad hans kusin Andreas till Örebro och strax där efter så började det samarbete och skriva böcker.

Jag ger boken 4/10 poäng.

//Harald Hagberg


onsdag 19 oktober 2011

Stulen

Stulen

Av: Leif Jacobsen



Handling: Det handlar om tre killar är ute och åker. En kommer före de andra. Han fejkar att han trillat av moppen. Då blir hans moppe stulen.

Efter det börjar de leta efter tjuven. Så jagar de en person. De stoppar personen. Då visar det sig att det är en tjej och att det är hennes egen moppe. En av killarna blir kär i henne.

Sen åker dom hem. En av killarna åker hem till en gubbe som hans kompis kallat gubbjävel. Killen ber om ursäkt till gubben. Nästa dag är moppen tillbaka.

Kompisarna kastar glasspinnar i vattnet. Sen är boken slut.



Vad jag tyckte om boken? Den får fem stjärnor av tio. Den var lite spännande. Ganska bra historia.

Viktor Hedén 8A





onsdag 5 oktober 2011

Bokrecension Himlen börjar här

Jag har läst boken Himlen börjar här av Jandy Nelson.
Boken fångade mig direkt, det var precis som att när man öppnade boken grep den tag i en och vägrade släppa taget.

"Lennie är sjutton år och lever ett tryggt liv i skuggan av sin utåtriktade syster Bailey. Men när Bailey plötsligt dör förändras Lennies liv dramatiskt. Förlamad av sorg drar hon sig undan alla i sin närhet, men vad gör man när man plötsligt drabbas av passionen?"

Boken var vacker, passionerad, poetisk och älskvärd. Det var den bästa boken jag någonsin läst och jag känner att jag hade kunnat läsa den om och om igen precis som huvudpersonen Lennie läser boken Svindlande höjder för säkert tjugonde gången.

Lennie hanterar sorgen efter sin förlorade syster genom att skriva små dikter eller konversationer som cirkulerar runt hennes känslor och runt Bailey. Dikterna kan finnas överallt, på en papperslapp, ett tuggummipapper, en trädgren, sen släpper hon taget om dem och låter dem försvinna iväg.

Jag har valt ut några av de dikter som börjar varje kapitel.

"Sorg är ett hus där stolarna har glömt hur de ska bära oss, speglarna hur de ska spegla oss, väggarna hur de ska omsluta oss. Sorg är ett hus som försvinner så fort någon knackar på dörren, eller någon ringer på. Ett hus som flyger i luften vid minsta vindpust, som begraver sig djupt i marken medan alla sover. Sorg är ett hus där ingen kan skydda dig, där den yngre systern kommer att bli äldre än den äldre och där dörrarna varken släpper in dig eller ut dig"
(på en lapp under en sten i mormors trädgård)

"Det var en gång två systrar som inte var rädda för mörkret, för mörkret var fyllt av den andres röst. Även när natten var djup och utan stjärnor gick de hem från floden och tävlade om vem som kunde vänta längst med att tända ficklampan. De var inte rädda, även i den svartaste natten kunde de lägga sig på rygg på stigen och titta upp i himlen tills stjärnorna kom tillbaka och när de gjorde det sträckte de ut sina små händer och rörde vid dem."
(på ett kuvert, instucket under ett bildäck på Main street.)

"Kommer du ihåg hur det var när vi kysstes? Allt ljus som strömmade igenom oss. Som en stråle från himlen. Hur ska ordet kärlek och ordet liv någonsin mera kunna passa i min mun?"
(på en papperslapp under det stora pilträdet hos Fontaines.)

"Jag är din. Mitt hjärta är ditt. Jag hör din själ i din musik."

boken får av mig en solklar 10/10 -jag är förälskad

/Sascha Andersson

tisdag 4 oktober 2011

bok från Norden


Det handlar om att det har försvunnit barn fån staden det flyttar in en kille på gatan, Johan heter han . Han är “blind”.

Han har en hund den gillar inte tjejer.

Sen blir han kompis med Tobias och Simone.Tobias går ut med hunden varje dag och Simone läser för han. Sen börjar han bli mer och mer skum.

han fångar barnen och tar sömnsprutor I dom, och slår dom. Men han är inte blind. Killen bygger ett rum nere I källaren utan fönster. Där nere förvarar han barnen. Dörren är låste med ett bra lås. Tobias går ut med hunden då hör han Simone ropa och då går han ner till källaren och då ser han att killen inte är blind. Då ropar Tobias och öppnar dörren till källaren. Sen sätter Simone en sömnspruta I Johans nacke, så Johan somnar. Då knackar det på dörren och då tittar dom ut genom fönstret och där ser dom 2 st killar som ropar på Johan att han skall skynda sig, att ta ut barnen för båten går snart. Barnen skall till ett annat land och jobbar som slavar. Tobias och Simone gömmer sig I ett annat rum så att killarn inte ser dom. Killarna slår in fönstret och tar sig in. Tobias har under tiden skickat sms till sin mamma att hon skall ringa polisen för Johan är kidnapparen. Polisen kommer och arresterar killarna och Johan. Johan åkte I fängelse, hunden kom till en hundgård och Tobias och Simone blev glada och friska.


Författare: jörn jensen