Sidor

onsdag 23 mars 2011

Fyren och Stjärnorna

Bokens namn: Fyren och Stjärnorna
Författare: Annika Thor och Per Thor

Boken utspelar sig i Göteborg år 1917.
Blenda, hennes lille bror Erik och deras mamma Tora bor i en lägenhet i Göteborg. Blenda är 14 år och har slutat skolan för ett år sedan. Hon är nu hemma och sköter om hushållet, hon lagar mat städar och handlar. Erik är 9 år och går i skolan, han gillar att lära sig nya saker och älskar att lyssna på vad hans fröken har att säga. Deras mamma Tora jobbar på ett tvätteri i Göteborg. Hon jobbar långa dagar och det är därför som Blenda gör nästan allt i hushållet. När Blenda var 7 år åkte deras pappa Valter till Amerika för att käna ihop pengar så att resten av familjen också kunde resa till Amerika. De har inte hört någonting från sin pappa på 7 år och vet inte om han lever eller är död.
På tvätteriet där Tora jobbar kommer det in en man varje fredag som vill ha sina skjortor tvättade och strykta. Han är snäll mot Tora och frågar om hon vill följa med honom ut på middag. Tora svarar då att han kan komma hem till dem istället och äta middag. Carl, som mannen heter är fyrmästare. Han bor helt ensam på en ö utanför Göteborg och hans jobb är att tända och släcka fyren och att skriva ner i sin loggbok hur vädret är. Tora bestämmer att de ska flytta ut till Carl på ön. Erik blir ledsen eftersom han inte får gå i skolan och för att han måste släppa lös sin tama kråka. Blenda gillar inte heller beslutet eftersom hon trivs bra med att bo i Göteborg. De flyttar ut till ön och upptäcker snart att Carl inte är speciellt trevlig, allt ska vara som han hade det innan och det är han som bestämmer alting och Tora, Blenda och Erik har ingenting att säga till om. Eftersom Erik inte kan gå i skolan och undervisar Carl honom och lär honom allt han behöver veta. En dag blir Carl arg på Erik och Ska smiska honom, men Tora och Blenda stoppar honom. När Carl ska gå ut och skjuta måsar ramlar han och bryter benet. Tora får följa med honom in till sjukhuset nästa dag och barnen blir ensamma på ön. Carl och Tora skulle komma tillbaka på eftermiddagen eller kvällen, men eftersom det stormar för mycket stannar det kvar i stan över natten. Blenda och Erik måste därför tända fyren. Erik har varit med Carl och tänt fyren flera gånger, så han vet hur man gör. När det ska sova hör de skrik och tror att det är en båt som har gått på grund. Nästa dag kommer det fyra personer till ön. De tackar Erik och Blenda för att de tände fyren kvällen innan, det räddade deras liv. Blenda tar fram fyra vita skjortor till männen och mannen som var kock på båten ställer sig och lagar mat. Senare samma dag kommer Tora och Carl tillbaka från ön. Carl blir jätte arg när han ser att det sitter fyra män i hans hus, han säger att männen ska försvinna med nästa lotsbåt som kommer till ön för att lämna mat och annat som behövs. En utav männen visar sig ha varit god vän till barnens pappa Valter och berättar för dem att Valter aldrig kom till Amerika, han blev rånmördad och rånaren tog allt han ägde. Tora hade tidigare skrivit till myndigheterna i New York och hade fått veta att Valter hade kliv iland i Amerika. Men det var falska uppgifter eftersom det var mannen som mördade Valter som hade tagit Valters biljetter och stigt iland i New York. Boken slutar med att Tora, Blenda och Erik åker med en lotsbåt tillbaka till Göteborg för att de inte orkar leva med Carl längre.

Jag tyckte boken var ganska bra, lite långtråkit ibland och det hände inte så mycket. Man fick en inblick i hur det var att leva på 1917-talet.
Boken får 3 stjärnor av mig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar