Sidor

måndag 28 mars 2011

Fyren och stjärnorna

Boken Fyren och stjärnorna är skriven av Annika och Per Thor. Boken utspelar sig år 1917 den är inte i kronologisk ordning den urspelar sig i ungefär 7 år. Den handlar om Erik och Blenda och deras mamma som hoppas på att Valter (pappan) ska komma hem. Blenda sköter hushållet medan Erik är i skolan och mamman jobbar. När Blenda var 7 år gammal så åkte hennes pappa till Amerika så att dom kunde tjäna lite pengar, inom familjen bestämde dom att han skulle komma tillbaka med biljetter så att alla kunde åka till Amerika och bo där tillsammans.  Men ända sedan Blenda var 7 år har Blenda fått ta hand om hushållet i Haga. Blenda är väldigt kär i en kille i Haga, Axel. Och mamman som jobbar på ett tvätteri har en stamkund (Fyrmästare Carl Nordsten) som hon har kärat ner sig i. Tillslut så flyttar hela familjen ut till fyrplatsen som Carl bor på. Och mamman hade tänkt att dom skulle tillbringa resten av sitt liv där. Men en dag så blir fyrmästaren Carl Nordsten så rasande på Eriks fågelälskande för att hans fågel hade släppt sin förorening i hans rakvattens balja. Han sköt mot fågeln och fågeln fick ett skottmärke i vänstra vingen. Erik tog hand om fågeln, han kallade den Måsse eftersom det var en Mås. Men när Carl sköt mot måsen så föll han nedför en brant och bröt benet. Dagen efter så var mamman tvungen att köra med honom till sjukhuset.  Barnen var tvungna att stanna hemma ensamma. Carl Nordsten ville alltid att fyren skulle vara tänd och den skulle tändas vid rätt tidpunkt på dagen, Mamman fick göra detta på kvällen och släcka den på morgonen eftersom Carl hade brutit benet. Men under dagen medan Carl och mamman var inne i Göteborg på sjukhuset så blev det storm, dom kunde inte ta sig hem i stormovädret.  Erik tyckte att det var hans plikt att tända fyren på kvällen sedan eftersom Carl inte var hemma. Blenda hjälpte honom, och dom tände fyren utan problem (med några undantag. Dagen efter tidig morgon kom det en livbåt åkandes med 4 män i. Det var 4 sjömän deras skepp hade sjunkigt i stormen och kaptenen hade följt med. 3 av dom här männen var utländska så Erik och Blenda fattade ingenting om vad dom sa. Men 1 av dom männen var svensk och Erik och han blev snabbt goda vänner. När Blenda tog fram sitt snäckskaleskrin som hon hade fått från Valter när hon var liten så reagerade mannen väldigt underligt, han hade gjort det skrinet. Det visade sig att Valter och Erling (sjömannen) var kompisar. Han berättade allt om Valter, det som hade hänt under dom senaste åren. När Carl fick reda på att dom hade sjömän i hans hus så blev han super sur och försökte få ut dom där ifrån. Mamman blev så sur på Carl och bestämde sig för att lotsbåten in till staden och bo där. Hon hade tillslut insett att Carl inte skulle få styra hennes liv längre. Han var inte så snäll som han verkade i början.

Personbeskrivning: Blenda är en 14 årig dotter till Valter och Tora. Hon är kär i Axel och gör nästan allt för att få träffa honom. Hon tar hand om hushållet hemma i Haga.
Erik: Han älskar sin kråka och alla sorters fåglar, går i skolan. Och han ser väldigt mycket upp till "Farbror" Carl i början.
Tora: mamman i boken hon jobbar på ett tvätteri i Göteborg. Och har ett vangslikt förhållande med Carl.
Carl: En argsinnt fyrmästare som försöker kontrollera andra hela tiden.
Valter: Pappan till Erik och Blenda (han seglade mot Amerika för att skaffa jobb. Men kom aldrig tillbaka.
Den här boken får 1,5 stjärnor från mig.
Av: Elemina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar