Sidor

fredag 23 september 2011

Svarta sekunder

Bokrecension om Svarta sekunder


Karin Fossum föddes 6 november 1954 i Sandefjord, som ligger i Norge. Karin Fossum är en känd Norsk författare. Hon debuterade 1974 med en diktsamling som heter ”Kanskje i morgen”. För den diktsamlingen fick hon ”Tarjei Vasaas debutantpris”. 1995 utgavs hennes första kriminalroman, Evas öga. Karins böcker har översatts till 25 språk. Hon bor i Sylling, fem fil utanför Oslo, med sina två barn.

Huvudpersoner: Helga Joner, mamma till Ida som försvinner. Hon är ungefär 45 år gammal.
Konrad Sejer, polis som utreder Idas försvinnande.
Jacob Skarre, Konrads assistent, utreder också Idas försvinnande.
Tomme, är 17 år och Idas kusin, han krockar med bilen samma kväll som Ida försvinner.

Boken utspelar sig i nutid, i en lite stad några mil utanför Oslo. Helga och Ida bor i ett ganska lugnt område där det inte händer så mycket.

Ida Joner ska cykla till affären och köpa en tidning och tuggummi, men hon kommer inte tillbaka. Hennes mamma blir orolig och ringer polisen. Polisen och många frivilliga letar efter Ida i flera dagar utan resultat. En tidig morgon hittar en lastbilschaufför henne i ett dike med ett täcke runt om sig. Hon har på sig ett vitt nattlinne i fin kvalitet. Ungefär samtidigt som de hittar Ida börjar polisen fråga ut hennes kusin Tomme om hur han krockade med bilden. Han säger att det var en annan bil som körde rakt in i honom. Polisen tror inte på honom. Tillslut får de Tomme att erkänna att det var han som körde på Ida, men det var inte han som lade henne i diket. Den som flyttade Ida Joner till diket var en man i 50 års åldern och hans mamma. Mannen hittade Ida när hon var skadad och lade henne på sin motorcykel och körde henne hem till sig. När hans mamma kom på besök för att städa hos honom hittar hon den döda flickan Ida på sin sons säng. Hon tror att sonen mördat flickan och hjälper honom att flyttat iväg liket från hans hus.

Jag tycker boken var väldigt spännande och bra, den slutade absolut inte som man tänkt sig. Den var lagom lång, så man tröttnade inte på att läsa den och det hände saker hela tiden.

Boken får 4 stjärnor!

Boken är ganska annorlunda och påminner inte om någon annan bok jag läst.



//Emma J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar